poniedziałek, 8 listopada 2010

Odrobinę podrasowane pancakes z otrębami

Wszyscy lubimy te puchate placuszki, ale co zrobić,żeby bezkarnie sięgnąć po kolejnego?
Tak całkiem bezkarnie się nie da! Możemy zminimalizować szkody zamieniając białą mąkę na razową, dodając płatki owsiane lub/i  otręby. Postanowiłam troszkę odchudzić pankejki, ale tak, żeby nadal odpowiednio smakowały, bo robię je głównie dla dzieci. Dlatego mąki wymieszałam pół na pół, ale wiem, że sama razowa też się sprawdzi, tylko, że pankejki będą mniej puchate...

12 placuszków

1 szklanka mąki pszennej białej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mleka
50 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych ( błyskawicznych)
1 czubata łyżka otrąb owsianych
szczypta soli
2 łyżeczki  cynamonu ( lubię !!!)

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników poza otrębami i płatkami mieszamy mikserem na gładką masę do której dodajemy przestudzone masło i mieszamy. Dodajemy otręby i płatki i całość mieszamy. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy małe placuszki. Przewracamy wtedy, gdy na powierzchni pankejka tworzą się pęcherzyki.

1 komentarz: