sobota, 19 czerwca 2010

Zapiekana młoda cukinia

Uwielbiam, gdy jest ciepło,  gdy są pachnące i smaczne owoce i warzywa, inaczej zaczynam jeść, bo jednak zimą mam ochotę zupełnie na inne dania. No, może z wyjątkiem takich, które mogę jeść naokrągło. Do nich należy właśnie:
CUKINIA

Porcja na 2 osoby:
2 cukinie pokrojone w talarki
koperek ( mniej niz pół pęczka)
2 jajka
pół szklanki sera gruyer startego na tarce
pół jogurtu naturalnego + łyżeczka ostrej musztady ( u mnie rosyjska ale nadaje sie również dijon)
pieprz ( najlepiej smakuje taki świeżo, grubo zmielony)
sól

Cukinię proponuję podsmażyć na posmarowanej oliwą patelni, ale tylko chwilę, nie chcemy, żeby w zapiekance się rozjechała. Ja nie smażyłam cukinii tylko od razu ułożyłam w  płaskiej foremce, posypałam koperkiem.  Jak wspomniałam młoda cukinia nadaje się bez obsmażania na patelni. W misce wymieszałam jaja z jogurtem, serem, musztardą  i przyprawami. Powstałą masą zalałam cukinie i wstawiłam na 40 min ( 180C termoobieg) do nagrzanego piekarnika.

3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co zapiekane z żółtym serem! i cukinię też uwielbiam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis!
    Od niedawna lubię cukinię i jem ją non-stop;) Jutro wypróbuję Twoją wersję!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, na prawdę bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń