Odrobina słodyczy na miły początek dnia.
Kiedy domownicy rano pędzą do swoich zajęć, tym mniej dbającym o linie ( szczęśliwcy jeszcze nie muszą) podsuwam :
...a ci, którzy muszą dbać o linię też dostają taką bułeczkę , bo raz na jakiś czas niektóre kalorie się nie liczą...
Robiłam je już jakiś czas temu, ale były naprawdę smaczne i powinnam się nimi podzielić.
Dodatkowym plusem jest to, że można je zamrozić. Można również zrobić ciasto tylko z mąki białej pszennej, ja poprostu mam słabość do pełnoziarnistych wypieków.
500 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
pół szklanki drobnego cukru
szklanka mleka
3 jaja
100 g masła
cukier waniliowy ( ja miałam taki podwójny )
30 g drożdży świeżychdżem ( niezbyt rzadki) ja użyłam marmolady jabłkowo aroniowej
Drożdże nastawiamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Dajemy im ok 15 min czasu na popracowanie.
Podgrzewamy masło i mleko z cukrem, a kiedy przestygnie do temperatury pokojowej dodajemy drożdże. Roztrzepujemy jaja, dodajemy je do masy drożdżowej, dodajemy mąkę ( przesianą przez sito) i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ( powinno być elastyczne i nieklejące). Następnie ciasto przekładamy do miski , przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby rosło dłużej- powinno prawie podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wyrośniete ciasto wałkujemy na prostkąt o grubości 0,5 do 1 cm, i kroimy w paski szerokie na ok 3 cm. Zwijamy te paski jak ślimaczki i na wierzch układamy dżem . Ja wciskam dość dużo dżemu, nawet trochę w tym celu rozwijam drożdżówki i dopycham, upycham ile mi się uda ... Piekę na papierze więc nawet gdy nadmiar dżemu wypłynie, nie ma to większego znaczenia.
Ślimaczki robiłam już nie raz, ale nigdy z dodatkiem mąki razowej. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak, czego to nie wymyślimy żeby bez wyrzutów sumienia zjeść dodatkową bułeczkę- przecież z dodatkiem mąki razowej można ją uznać niemalże za dietetyczną:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam drożdżówek z dodatkiem razowej mąki. a zapowiadają się bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuń