U mnie w domu na przemian z surówką z surowej kapusty robię kapustę smażoną.
Sprawdza się to oczywiście tylko w przypadku mlodej kapusty. Bardzo lubimy jej smak i dlatego staram się jak najmniej to danie przetwarzać.
1 główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki
opcjonalnie odrobinę kopru włoskiego ( fenkuła)- najlepiej parę młodych listków
oliwa z oliwek,
odrobinka soku z cytryny, sól, pieprz
troszkę mąki do zagęszczenia( ja pomijam )
Kapustę kroję, ale nie zbyt drobno i wrzucam na posmarowaną oliwą patelnię. Dodaje sok z cytryny, sól, pieprz i koper włoski. Wystarczy naprawdę maksymalnie 5 minut, a kapusta nadaje się do jedzenia, jest chrupiąca i pyszna. Istotne jest to, że kapusta nie powinna się rozgotować, a jedynie poddusić tak, żeby nadal zachowała swoją jędrność i smak.
To opcja bardzo dietetyczna dla tych którzy lubią kapustkę na ciepło.Polecam ją także w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego, ale w moim domu jest pochłaniana przeważnie zanim ugotuję makaron.....
jeszcze w tym roku nie jadłam młodej kapusty ale zamierzam to zmienić w weekend... i jak już zacznę to będzie się działo:) uwielbiam młodą kapustkę - koniecznie z duuużą ilością koperku!
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi smakowicie i zachecajaco;)
OdpowiedzUsuń