Uwielbiam, gdy jest ciepło, gdy są pachnące i smaczne owoce i warzywa, inaczej zaczynam jeść, bo jednak zimą mam ochotę zupełnie na inne dania. No, może z wyjątkiem takich, które mogę jeść naokrągło. Do nich należy właśnie:
CUKINIA
Porcja na 2 osoby:
2 cukinie pokrojone w talarki
koperek ( mniej niz pół pęczka)
2 jajka
pół szklanki sera gruyer startego na tarce
pół jogurtu naturalnego + łyżeczka ostrej musztady ( u mnie rosyjska ale nadaje sie również dijon)
pieprz ( najlepiej smakuje taki świeżo, grubo zmielony)
sól
Cukinię proponuję podsmażyć na posmarowanej oliwą patelni, ale tylko chwilę, nie chcemy, żeby w zapiekance się rozjechała. Ja nie smażyłam cukinii tylko od razu ułożyłam w płaskiej foremce, posypałam koperkiem. Jak wspomniałam młoda cukinia nadaje się bez obsmażania na patelni. W misce wymieszałam jaja z jogurtem, serem, musztardą i przyprawami. Powstałą masą zalałam cukinie i wstawiłam na 40 min ( 180C termoobieg) do nagrzanego piekarnika.
uwielbiam wszystko co zapiekane z żółtym serem! i cukinię też uwielbiam :P
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńOd niedawna lubię cukinię i jem ją non-stop;) Jutro wypróbuję Twoją wersję!
Pozdrawiam!
Zrobiłam, na prawdę bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń