To bardzo smaczne danie rekomenduję z czystym sumieniem po tym jak zjadła je moja młodsza, bardzo wymagająca kulinarnie ( je to co chce i lubi, inne rzeczy ignoruje) córka wiedziałam, że musi coś w nim być. Jest smaczne, lekkie, no i stanowi przyjemne urozmaicenie truskawkowej diety mojej Alicji. ( tak to głównie ta Królewna odpowiada za to że nie mogę dopchać się do truskawek, żeby coś ciekawego z nich wyprodukować. Ale podstępnie przed ulubionymi truskawkami z jogurtem i makaronem podsunęłam Królewnie kuskusa... i zjadła)
pomidor
kilka rzodkiewek
pół pęczka natki pietruszki
mała garstka listków mięty ( moja była własna z ogródka ha!!!)
jedna pieczona pierś kurczaka
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ( ok 100g)
1 łyżeczka sosu Kamis Kebab Shoarma ( z serii Przyprawa Kuchni Arabskiej)
Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałki i podgrzać na patelni.
Kuskus przygotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, ja zawsze zalewam wrzącym bulionem na 1 cm powyżej kaszki. Odstawić. W międzyczasie pokroić pomidory w kosteczkę, posiekać natkę i miętę ( warzyw można użyć jakie się lubi, np również fajnie tu pasuje papryka i ogórek). Wymieszać widelcem kuskus, dodać mięso i warzywa. To danie nie jest na gorąco ( tylko kurczak jest podgrzany), więc na gorące dni jak znalazł.
Polewać to sosem powstałym z jogurtu wymieszanego z przyprawą kamis, ale proponuję robić to na swoim talerzu, bo np dla mnie już odrobina była ostra a moje dzieci polały sobie od serca i nawet nie mrugnęły...
Mamusiu! Miło mi, że jestem ,,Królewną".
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, to fakt, ale ta ,,potrawka kuskusowa", jak ja to nazywam, była naprawdę bardzo smaczna i polecam.
Alusia, córeczka Mamci
truskawki.. na dzisiaj mam ich dosyc. za to z chęcią zjadłabym kuskus z pysznymi dodatkami :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie i jest idealną propozycją dla mojego połówka, który przepada (z lenistwa) za kuskusem ;D Ja zresztą też :)*
OdpowiedzUsuń