piątek, 11 czerwca 2010

Ekspresowa młoda kapusta

U mnie w domu na przemian z surówką z surowej kapusty robię kapustę smażoną.
Sprawdza się to oczywiście tylko w przypadku mlodej kapusty.  Bardzo lubimy jej smak i dlatego staram się jak najmniej to danie przetwarzać.

1 główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki
opcjonalnie odrobinę kopru włoskiego ( fenkuła)- najlepiej parę młodych listków
oliwa z oliwek,
 odrobinka soku z cytryny, sól, pieprz
troszkę mąki do zagęszczenia( ja pomijam )

Kapustę kroję, ale nie zbyt drobno i wrzucam na posmarowaną oliwą patelnię. Dodaje sok z cytryny, sól, pieprz i koper włoski.  Wystarczy naprawdę maksymalnie 5  minut, a kapusta nadaje się do jedzenia, jest chrupiąca i pyszna.   Istotne jest to, że kapusta nie powinna się rozgotować, a jedynie  poddusić  tak, żeby nadal zachowała swoją jędrność i smak. 
To opcja  bardzo dietetyczna dla tych którzy lubią kapustkę na ciepło.
Polecam ją także w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego, ale w moim domu jest pochłaniana przeważnie zanim ugotuję makaron.....

2 komentarze:

  1. jeszcze w tym roku nie jadłam młodej kapusty ale zamierzam to zmienić w weekend... i jak już zacznę to będzie się działo:) uwielbiam młodą kapustkę - koniecznie z duuużą ilością koperku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi smakowicie i zachecajaco;)

    OdpowiedzUsuń