piątek, 24 września 2010

Amerykańskie brownies Ady

Oto przepis na brownies z którego wyczarowała pyszności moja Córka:

250 g masła
200 gorzkiej czekolady
80 g kakao
70 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 lub 280 g cukru
4 jaja

Masło i czekoladę topimy na parze. Łączymy mąkę, proszek, kakao i cukier. Mieszamy z masą z masą czekoladową.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
Jaja roztrzepujemy i mieszamy z ciastem. Ciasto (jest dość rzadkie) przekładamy na największą jaką mamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w temperaturze 180 C. Przestudzone ciasto kroimy w kwadraty.
Ciasta nie sprawdzamy patyczkiem, ostrożnie też z przedłużaniem czasu pieczenia- dobre brownies to chrupkie na zewnątrz, ale wilgotne w środku.
Porcja ma 160 kcal ( ale za to jakich smacznych!!!!!)

2 komentarze:

  1. Mniam! Kocham brownies :) Pozwolisz, ze sie poczestuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, częstuj się! Ja się poczęstuje malinowymi z białą czekoladą z Twojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń