wtorek, 28 września 2010

Maślane ciasteczka Ady

W moim domu, każdy ma swoją specjalizację, Ala robi pyszne ciasta,  Ada jest niezawodna w  brownies, a ostatnio do  zakresu jej  obowiązków doszły też  maślane ciasteczka.
Ciasteczka zrobiła Adusia  nękana potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego.

Potrzebujemy
125 g miękkiego masła ( koniecznie, smak i aromat ciasteczek powalają na kolana)
85 g brązowego cukru
1/2/ łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Posmarować tłuszczem dwie blachy do pieczenia lub wyłożyć je papierem
  • Rozgrzać piekarnik do 190C
  • Wsypać wszystkie składniki do miski w podanej powyżej kolejności i utrzeć na gładką masę
  • Nakładać ciasto łyżką na blachy ( konsystencja jest naprawdę podła, klei się do wszystkiego) , pozostawiając między nimi wolne miejsce do wyrośnięcia. Potem jeszcze spłaszczałyśmy każdą kulkę ciasta.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku ok 10-12 minut ( radzę  jedna mieć je na oku, bo szybko się przypiekają) aż do chwili, gdy będą złociste.
  • Łopatką ostrożnie przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
  • U nas po ostudzeniu zostało już tylko parę ciasteczek....
Wariacje:
Można dodać groszki czekoladowe, lub 45 g rozpuszczonej czekolady ( gorzkiej)
Aby zrobić ciasetczka orzechowe dodajemy 25 g posiekanych orzechów laskowych.
A ja wkrótce wypróbuję wersję kokosową ( 15 g wiórek kokosowych)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz