piątek, 14 maja 2010

Ryba jak smażona ale z pieca

To, że większość z nas jada ryby w formie smażonej nie ulega wątpliwości. W moim domu ryba jest głównie w wersji pieczonej, ale wiem, dzieciom smakuje taka smażona rybka, którą zajadamy się nad morzem.
Wymyśliłam, że walory smakowe daje  przecież nie ten  tłuszcz z patelni  ale pyszna chrupiąca panierka...
Moja ryba ma panierkę, chrupiącą i rumianą, no i jak  smakowała!

1 płat ryby świeżej ( ja użyłam halibuta, ale może być łosoś, pstrąg, albo coś z chudych rybek)
sól, pieprz do smaku,
zioła ( u mnie koperek, odrobina tymianku)
sok z cytryny
bułka tarta do obtoczenia

Rybę pokroiłam na mniejsze porcje ( ale starałam się żeby były równej wielkości), nasoliłam i popieprzyłam, troszke też sypnęłam ziół. Ryba poczekała na mnie w lodówce ok 30 min.  Potem obtoczyłam ją w tartej bułce, wyłożyłam na folie aluminową ( nie przykrywałam ryby folią ) i wstawiłam do piekarnika na termoobieg i grill od góry ( 180C na ok 15 min). Kiedy ryba się zarumieniła przełożyłam ją na drugą stronę i jeszcze trochę piekłam ( ale to już jak kto lubi u mnie to też ok 15 min), bo w moim domu je się dość mocno zrumienione potrawy. Przed podaniem skropić cytryną i posypać resztą ziół.

Halibut jest tłustą, dość wilgotną  rybą  o bardzo smacznym mięsie i co jest istotne  małej ilości ości.

9 komentarzy:

  1. ja od smażonych wolę jednak te pieczone. pysznie przyprawione. panierki byc nie musi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    A trzeba tą rybkę obracać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, raz ją obróciłam,wtedy gdy się zarumieniła mniej więcej po 15 min

      Usuń
  3. dzięki za odpowiedź.
    Mam jeszcze jedno pytanko. Myślisz, że z dorszem też mi wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  4. wyjdzie ale robiłam wtedy krócej i miałam świeżego a nie mrożonego dorsza, albo solę. Chociaż mnie osobiście bardziej smakuje łosoś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałam dzisiaj, ale mi panierka tak ładnie się nie zrumieniła. Może trzeba nasmarować folie masłem?

      Usuń
    2. W przypadku łososia to razej niepotrzebne, bo i tak tłuszczu sporo się wytapia, a co do dorsza, to może masz rację , ja tego nie robilam, ale może faktycznie trzeba spróbować z masłem albo spryskać oliwą.

      Usuń
    3. Dzięki, spróbuję:) na pewno napisze jak mi wyszło:)

      Usuń
  5. ja bardzo lubię ryby z panierką uważam że są smaczniejsze od tych bez. Ten przepis jest świetną alternatywą dla ludzi którzy dbają o linie . Bardzo mi się spodobał przepis i mam go zamiar zrealizować.boje się tylko że ryba (panga)wyjdzie mi za sucha

    OdpowiedzUsuń