poniedziałek, 17 maja 2010

Kisz vel placek warzywno- mięsny

Długo zastanawiałam sie nad nazwą, bo nie jestem pewna czy to danie spełnia wymogi quiche. Troszkę zainspirowała mnie quiche lorraine, ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła swoich modyfikacji.  W oryginalnej kiszy  ciasto powinno być kruche,  ja wykorzystałam  ciasta francuskie. W polskim języku wszelkie  tego typu francuskie niuanse kulinarne określa się mianem placek. No to niech będzie swojski placek...To danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, pokrojone na mniejsze kwadraciki może udawać małe kolorowe kanapeczki.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie groszku mrożonego
  • szynka pokrojona w kostkę ( opcjonalnie  ilość wg uznania ) u mnie 400g
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pieczarki
  • 2 cebule
  • 400 ml śmietanki 12%
  • 4 jajka
Obsmażam cebulę, pieczarki i szynkę. Na koniec smażenia wrzucam groszek, żeby sie ocieplił. Kiedy już skończę smażyć dodaję paprykę.
Dużą brytfannę wykładam papierem do pieczenia, a następnie układam ciasto francuskie tak, żeby wystawało. Ciasto  pokłóte wykałaczką  podpiekam w piekarniku, do momentu gdy zacznie się wybrzuszać i troszkę się zarumieni .Wystawiam je z piekarnika i  dociaskam rękawicą do dna, tak, aby wypuścić zgromadzone pomiędzy warstwami powietrze. Na ciasto nakładam podsmażoną cebulę , pociętą drobno szynkę, pieczarki, paprykę i groszek.  Całość zalewam jajkami wymieszanymi ze śmietaną,  doprawioną odrobiną soli i pieprzu ( już nie odrobiną). Zapiekam całość ok. 30 minut ( u mnie temp 180 C na termoobiegu), aż śmietana się zetnie a boki ciasta zarumienią i ładnie wyrosną.

1 komentarz:

  1. dobrze, że do Ciebie zajrzałam, super danie, a dodatke groskzu mrożonego, który uwielbiam od razu przekonał mnie do tego dania :)

    OdpowiedzUsuń