poniedziałek, 14 grudnia 2009

Humus

HUMUS

Wstyd sie przyznać ale dość póżno w swoim życiu zainteresowałam się takimi cudeńkami.
Ten przepis dostałam od Cioci mojego Męza, która ma zawsze genialne pomysły kulinarne.
Pasta humus jest idealna do kanapek albo jako dip do warzyw: marchewki pokrojonej w paseczki, ogóreczka , cykorii... pomysłów może być wiele.

1 puszka ciecierzycy ( wolę puszkowaną, bo mniej z nią roboty)
2 ząbki czosnku
otarta skórka z całej sparzonej wcześniej cytryny
sok z całej cytryny
2 łyzki pasty tahini
szczypta kolendry ( mielona albo roztarta w możdzieżu)
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Ciecierzycę odsączamy z sosu, (ale nie wylewamy go) miksujemy blenderem, dorzucamy resztę składników i też miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta wydaje się być za gęsta proponuje dodać troszkę odlanego sosu z ciecierzycy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz