niedziela, 2 grudnia 2012

Pyszny sernik kajmakowy

Jestem wielbicielką serników, ale wybredną. Ciągle szukam i testuję, niektóre serniki na stałe wpisuję do swojego repertuaru. Ten sernik jest na drugim miejscu mojej top listy ( na miejscu I  jest zdecydowanie od pierwszego kęsa sernik gotowany ex aequo z sernikiem na zimno, który robi mój Mąż, na III miejscu sernik złota rosa , który smakuje idealnie i nigdy nie opada:)
Zajrzałam tu i ówdzie, pomieszałam ( jak to ja) i z duszą na ramieniu popełniłam sernik kajmakowy, który był w dodatku przeznaczony na wynos, więc tym bardziej bałam się jaki się okaże smakowo, wyglądowo...jak zostanie przyjęty.
Po pierwsze ciasto nie opadło ani trochę ( nie urosło też, ale to akurat dobrze bo miałam mała tortownicę:)
Po drugie jest ciężkie, zwarte, słodkie, ale bez przesady ( weźmy pod uwagę,żę kajmak jest słooodki:), pyszne (  dla sernikomaniaków: nie jest to puszysty serniczek chmurka na proszku do pieczenia :)

Ciasto na spód ( tutaj oryginał)

• 200g mąki
• 200 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
• 100 g jasnego brązowego cukru
• 100 g zmielonych migdałów
• 1 duże żółtko
 Szybciutko zagniatamy i postępujemy jak z ciastem kruchym. Odkładamy na min 1 godzinę do lodówki, potem rozwałkowujemy na blasze i podpiekamy na delikatny złoty kolor ( u mnie 20 min. w temp 180 C)


Masa serowa  (tutaj oryginał)


  • 400 g masy kajmakowej/krówkowej
  • 65g masła
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego ser w wiaderku np. Piątnica)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka esencji waniliowej
Masło utrzeć z cukrem, dodać 400g kajmaku (można trochę zostawić w puszce, wykorzystamy to do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka , po łyżce sera i mąkę. Zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st C. Piec 60-70 minut. .Ja lubię serniki białe na wierzchu więc od razu przykryłam go folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

Polewa:
To co nam zostało z masy  kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 4 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Sernik wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej i niech poczeka na swój moment...
Zdjęcia u mnie prezentują ostatni kawałek który sie ostał, może nie najkształtniejszy ale bardzo mi zależało żeby ten sernik znalazł się na blogu, bo zdecydowanie jest tego wart. U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie raz.
 

4 komentarze:

  1. Też lubię serniki, moje ulubione ciasto. :) Z kajmakiem i dodatkiem orzechów ziemnych jest chyba najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno go robiłam - jenyś, wspaniały wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak , sernikom ciężko się oprzec:)

    OdpowiedzUsuń