środa, 14 września 2011

Waniliowe ciasteczka


Te maleństwa są naprawdę smaczne,  wyszły mi dopiero za drugim razem, bo po raz pierwszy użyłam małego budyniu i ciastka rozpłynęły się na blasze. Wiedziałam, że coś pokiełbasiłam , bo w smaku były pyszne. Drugie podejście już było udane- smakowały wszystkim a najbardziej mojej najstarszej córce. Dla mnie ważne, że mogą  je jeść osoby uczulone na białko jaja, bo tutaj używamy tylko żółtek...
Przepis oryginalny wypatrzyłam w Domowych Wypiekach

Waniliowe ciasteczka



220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g cukru (można dać mniej)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( duże opakowanie)
2 żółtka
2 łyżki mleka


Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać widelcem:
Piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut



4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają! Porywam jedno, co najmniej;)
    W kwestii Slow Food donoszę, że nie udało się - szkoła przystąpiła wcześniej do innego programu Świeże Owoce w Szkole i jak mi powiedziano byłoby to już za dużo... Szkoda:(
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. No... :) Piękne. Bardzo się cieszymy, że pomimo wcześniejszej nieudanej próby zrobiłaś je kolejny raz :). Jak dla nas, ciasteczka są pyszne :):)
    Pozdrawiamy Gorąco :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, cóż, szkoda! Dobrze jednak, że szkoła w jakikolwiek sposób wspiera zdrowe odżywianie, chociaż ja jestem zdania,że sama akcja owocowa to za mało...Pozdrawiam

    Justin&Dorothy: Narazie w moim domu nikt im sie nie moze oprzeć. Nieudana próba to oczywiście moje gapiostwo, ale warto było chwilę sie zastanowić i poprawic błąd, bo ciasteczka pyszne...dzięki za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka jak malowane ... PYCHA !!!:)

    OdpowiedzUsuń