środa, 20 października 2010

Pyszne ciasto na gofry

Wiadomo, gofry zjadamy zaraz po zrobieniu , bo potem robią sie gumowate. Nie wiem jak jest w przypadku tego konkretnego przepisu...
Gofrów nie zdążyłam policzyć....  na swieżo bardzo nam smakowały...
Te gofry robił  mój Mąż :)

250 g mąki
25 g cukru
szczypta soli
75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
3 jajka - osobno białka i żółtka
400 ml mleka


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, masło i żółtka. Miksować i powoli dolewać mleko. Kiedy masa będzie gładka, odstawić na ok 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę i deikatnie wymieszać z ciastem.
Rozgrzać gofrownicę. Piec gofry na złoty kolor. My, nasze gofry studziliśmy na kratce, dzięki temu robiły się bardziej chrupkie, ale nie polecam przechowywania ich, bo najlepsze są świeże- jeszcze ciepłe.

A oto inwencja mojej Córki;

2 komentarze: