poniedziałek, 18 kwietnia 2011

cukinia faszerowana

 



Jestem fanką cukinii i nawet czuję się nieswojo gdy jej nie ma w mojej lodówce. Oprócz wersji nadziewanej mięsem mielonym jest też szybsza wersja z bekonem ( chudym), którą zdecydowanie polecam. 
2 średnie cukinie
parę plastrów bekonu ( u mnie 6)
1 opakowanie sera mozarella
bazylia,
zioła prowansalskie


Cukinię przekrajamy na pół, i troszkę miąższu ze środka wydrążamy ( ja ten miąższ zamrażam i używam go jako zagęszczacza do gulaszów i wszelkiego rodzaju duszonych potraw nie tylko mięsnych)

Podsmażamy bekon pokrojony wcześniej w kostkę. Na blaszce do zapiekania, albo w naczyniu żaroodpornym układamy cukinię na nią wykładamy bekon i całość przykrywamy pokrojoną w plasterki mozarellą. Ja obsypuję to jeszcze ziołami prowansalskimi i wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 30 min.

Dekorujemy oczywiście świeżą bazylią.
Smacznego:)
 
* zdjęcia są autorstwa Ady

4 komentarze:

  1. ten dodatek mozzarelli bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, z miłą chęcią bym spróbowała.
    pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobne cukinie na początku miesiąca :) (http://www.smakupokusa.pl/przepisy/nadziewane-cukinie-czyli-cukinie-z-bekonem-warzywami-i-serem.html) :) uwielbiam je. Ale ja dodaję trochę więcej składników do nadzienia.

    OdpowiedzUsuń