poniedziałek, 14 maja 2012

Snickerdoodles dla wielbicieli cynamonu

250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 g drobnego cukru, może być cukier puder
125 g miękkiego masła
1 duże jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do obtaczania:
1 łyżeczka cynamonu ( w oryginale była łyżka!!!)
2 łyżeczki cukru



Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.


Składniki sypkie mieszamy i odstawiamy na chwilę a teraz zajmujemy się miksowaniem masła z cukrem na gładki krem. Dodajemy jajko, wanilię, sypkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Urywamy kawałki ciasta i robimy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy w cynamonie i cukrze i rozkładamy na blachach. Pieczemy 15 minut, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę. Wychodzi 30-35 sztuk.
( przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson)

3 komentarze: