czwartek, 14 stycznia 2010

Schab w sosie ketchupowym


To danie znalazłam już dawno na jakimś forum dotyczącym przyjęć. Moja wersja nie była wersją dla gości i nie starałam się żeby było aż tak elegancko. Zdjęcie też nie powala na kolana, bo robiłam je i przetupywałam nogą z niecierpliwości , bo pachniało obłednie...Nie byłam w stanie zająć się łądniejszą stylizacją.
Myślę, że  sprawdzi się dla wszystkich lubiących zdecydowane smaki, gdyż to danie nie jest napewno mdłe. Ja oczywiście jako fanka kasz, mam znowu do tego kaszę jęczmienną.
No i ważny szczegół- nie dodajemy to tłuszczu, więc jeśli zamiast karkówki ( w oryginalnym przepisie była właśnie karkówka) kupimy schab środkowy, to będzie wersja light.
A, no i schab środkowy w tej potrawie jest soczysty i pyszniutki.

1,5 kg schabu
3 papryki ( fajnie jak  są kolorowe, ale ja miałam czerwone)
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule
ketchup ( u mnie ketchup pikantny w słoiku, chyba włocławek)
4 łyżki koncentratu pomidorowego + szklanka wody( albo przecier pomidorowy 250 g)
vegeta albo inna tego typu przyprawa , ale równie dobrze może to być szczypta soli.

Schab kroimy w plastry, posypujemy vegetą albo samą solą i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Na mięso  kroimy w plastry( raczej grube) pieczarki. Na wierzch kładziemy pokrojoną w paski albo dużą kostkę paprykę i polewamy to wszystko ketchupem wymieszanym z 1 szklanką wody oraz 4 łyżkami koncentratu pomidorowego. Ja oddzielnie podsmażyłam bez tłuszczu cebulę bo lubię taką, ale równie dobrze można pokrojoną w piórka  dodać na pieczarki.
Ja piekłam 1 godz. pod przykryciem w tem 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz