To moja propozycja na ciekawe śniadanie. Mufinki wcale nie są słodkie, można je śmiało jeść z dżemem lub serkiem homogenizowanym, jogurtem albo same. Ja zrobiłam je na śniadanie dla dzieci ale po spróbowaniu wiem że czasem zamiast porannej granoli skuszę się na pomarańczowego mufina z pyszną kawą.
•75g masła
•250g mąki
•25g mielonych migdałów (ja utarłam je w moździeżu)
•1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•75g cukru
•skórka z jednej pomarańczy
•100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
•100 ml mleka
•1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
•1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•75g cukru
•skórka z jednej pomarańczy
•100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
•100 ml mleka
•1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
Masło rozpuścić i ostudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszać sok i mleko, jajko, a następnie ostudzone masło.
Płynne składniki połaczyć z suchymi, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie własnie ma być: wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo.
Nałożyć do foremek i piec ok. 20min. w 200st.C. Podawać jeszcze ciepłe. Składniki na 12 mufinów.
kolejne powinny być muffinki czekoladowe- pycha
OdpowiedzUsuń