środa, 20 stycznia 2010

Granola orzechowa ( płatki owsiane z dodatkami)

Jak miło zacząć dzień? Dla mnie tylko z granolą. Potem nie mam już ochoty na nic słodkiego, zaspokaja to mój głód słodyczy. Wogóle przecież trzeba sobie fundować to co najlepsze...Oryginalny przepis zapożyczyłam ze strony http//mojewypieki.blox.pl ale musiałam i tak zrobić po swojemu. Zmieniłam troszkę proporcje zeby było mniej słodkie ( i tak jest słodkie) Oczywiście ilość orzechów może być dowolna w zależności od upodobań.

400 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych )
100 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru startego
50 g płynnego miodu
50 g brązowgo cukru ( biały jest słodszy)
50 g  pokruszonych nie za drobno migdałów
50 g pokruszonych orzechów laskowych
50 g niesolonych orzeszków ziemnych (np. Felix ma niesłone)
szczypta soli
garść sezamu, garść siemienia lnianego
2 łyżeczki oleju

Całość wymieszać w misce, wysypać na blachę  wyłożoną papieren do pieczenia. Piec w temp. 150 C ( ja z termoobiegiem) ok 40 min. Trzeba często mieszać. Pachną bajecznie. Gdy przestygną można dodać rodzynki, ale ja nie dodaję, bo to już dla mnie za dużo dobrego..natomiast polecam dodać sobie łyżeczkę otrąb pszennych lub owsianych do porcji. Ja dodaję 3 łyżki do całości . Do tego mleczko albo jogurcik naturalny i chce się żyć.
No i miłego dnia życzę.
Aha, ja przechowuję granolę  w metalowej puszce.

1 komentarz:

  1. pyszne!! ja nastepnym razem nie dodam cukru,bo z wiorkami i miodem juz jest dla mnie ciut za slodkie

    OdpowiedzUsuń