piątek, 7 maja 2010

Selerowa najprostsza

Lubię surowe warzywa, w zimie niestety  żywimy się mrożonkami  ( własnymi albo sklepowymi) albo usiłujemy poczuć smak ogórka w ogórku... Ciesze się na samą myśl, że nareszcie warzywa nie będą smakowały wodą.
Ta surówka jest na bazie selera naciowego, ale od poprzedniej  różni ją to, że tutaj to seler gra pierwsze skrzypce. Powinna być dość ostra, bo w założeniu jest słodko- ostra.

kilka łodyg selera naciowego ( umytych)
pół puszki kukurydzy
pomidor
pieprz kajeński,
3 łyżki jogurtu naturalnego ( można dodać ostrej musztardy Dijon albo rosyjskiej ale wtedy dajemy mniej pieprzu)
Wszystko kroimy drobno i mieszamy, polewamy jogurtem i zajadamy się.


3 komentarze:

  1. właśnie za te kolory na talerzu uwielbiam wiosnę

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez lubię seler naciowy w sałatkach, pyszna jest taka z kurczakiem, selerem i orzechami.

    Pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń