200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g masła
220 ml wody
1 i 1/2 łyżeczki drożdzy piekarskich
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego ( proporcje według uznania)
Ziarna prażę na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, tylko ostrożnie bo sezam lubi się przypalać.
Wyrabia za mnie maszyna do pieczenia chleba ( ustawiam na program, który tylko wyrabia i ok 1 godziny pozwala ciastu wyrastać.) Ale te czynności wyrabiania ciasta spokojnie możemy powierzyć mikserowi. Wyrośnięte ciasto przekładam do długiej keksówki i ponownie odstawiam do wyrosnięcia. Mój chleb próbował zwiać z keksówki ale go w porę przydybałam i włożyłam do nagrzanego piecyka na 45 min w tem 200 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz