Makaron to moja KULINARNA MIŁOŚĆ. Zresztą w mojej rodzinie nie tylko moja. Jemy makarony razowe Lubelli ale czasem też orkiszowe. Z makaronem wiadomo,że będzie szybko i smacznie no i może być dietetycznie zależy z czym go skomponujemy. Ja z powodu deficytu czasu przygotowałam naprędce danie jarskie. Już sam makaron z pesto powoduje, że się ślinię, postanowiłam więc dorzucić jeszcze odrobine innych warzywek żeby jeszcze troszkę wzbogacić to danie.
- makaron ( u mnie jak wyżej, Lubella oczywiście)
- 1/2 dojrzałego avocado
- 1 pomidor
- parę łyżek pesto
Makaron gotuję al dente, mieszam z pesto, na wierzch kładę posiekane drobniutko avocado i posiekanego pomidorka,
odrobinę pieprzę.
Dla wielbicieli prostych dań i cudownych smaków.
Pesto to sos, który tradycyjnie jest wytwarzany z oliwy z oliwek , bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
Przepyszne:), a poza tym superszybkie i proste. To ważn, bo kiepska ze nie kucharka :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń