niedziela, 13 grudnia 2009

Ciasto drożdzowe


Pyszne ciasto drozdzowe

375 g mąki tortowej
60g cukru
14 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
3 jajka + 1 do posmarowania
175 g miękkiego masła

1 opakowanie cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią)

W mikserze wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól; dodać mleko, 3 jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe ciasto przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce.
Rano przełożyć masę do formy ( 35x 12 cm- to wymiar górny) albo do dwóch mniejszych foremek
Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 min Ja wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Studzić na kratce.

Mozna też przygotować to ciasto w maszynie do pieczenia chleba ale ja tego jeszcze nie przetestowałam.

A i jeszcze najważniejsze ja robiłam to ciasto ze starszą córką, a właściwie to jej tylko pomagałam więc to raczej sukces córki.


1 komentarz:

  1. Przyznaję się, to ja zrobiłam... Ale przepis był mamy! Niestety, ciasto jest tylko wspomnieniem.

    OdpowiedzUsuń