Jest super a przy tym szybki i sycący.
Dowolna ilość kurczaka, ja mieszam piersi z udkami, bo tak lubimy.( Ja robiłam z 8 udek i 3 piersi)
Posypałam przyprawą Kamis do kurczaka po staropolsku, zostawiłam na noc ( nie jest to konieczne, ale wygodne, no i kurczak jest mocniej aromatyzowany)
1,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej pokrojonej i lekko odciśniętej z sosu)
1 kg pieczarek
2 duże cebule.
Cebulę i pieczarki kroję a potem podsmażam na patelni. Mieszam w naczyniu żaroodpornym z kapuchą. Na górze układam kurczaka., na kurczaku kładę po malutkim plasterku masła bo ładnie się rumieni. Wlewam ok 1 szkl. wody, przykrywam folią aluminiową, którą pod koniec zdejmuję żeby się wszystko dopiekło. Piekę ok 1.20 godz. w temperaturze ok 180 stopni, ale to akurat zależy od piekarnika i tego czy się je bardziej spieczone ( tak jak my) czy raczej bardziej soczyste mięsko. Kiedy widzę że kurczak jest gotowy - wyłączam piekarnik.
Do tego dania nie jemy już ziemniaków ani innych dodatków- jest samowystarczalne- to w nim lubię najbardziej, oprócz smaku oczywiście.
Osobiście zaświadczam, że kurczaczek i kapustka była fantastycznie pyszne i całkowicie jadalne. Poezja, inaczej się tego określić nie da. Uwielbiam ten przepis, jest ślinotoczny.
OdpowiedzUsuń