Przyznam że mnie ta zupka zachwyciła od pierwszego kęsa. Ostrrra, rozgrzewająca i niskolaroryczna.
900 g dyni obranej ze skóry i bez nasion i miąższu
oliwa z oliwek do smażenia
1 por ( biała część)
1 ząbek czosnku ( duży albo 2 małe)
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka zmielonego imbiru
900 ml wywaru z kurczaka ( ale może to być również kostka rosołowa na szybko albo wywar z warzyw)
sól, pieprz,
Na patelni obsmażyć czosnek i pora aż zmięknie, dodać imbir i kminek. Smażyć mieszając przez kolejną minutę. Do garnka z wywarem włożyć pokrojoną w plasterki dynię, doprowadzic do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 min. aż dynia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki zmiksować.Można podawać z grzankami i natką.
Zupę dyniową jadłam tylko raz, ale bardzo dobrze ją wspominam... Szczególnie z takimi właśnie chlebowymi drobinkami. Cudo! :)
OdpowiedzUsuńTa zupa musi być pyszna - wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuń