Ciasteczka zrobiła Adusia nękana potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego.
Potrzebujemy
125 g miękkiego masła ( koniecznie, smak i aromat ciasteczek powalają na kolana)
85 g brązowego cukru
1/2/ łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Posmarować tłuszczem dwie blachy do pieczenia lub wyłożyć je papierem
- Rozgrzać piekarnik do 190C
- Wsypać wszystkie składniki do miski w podanej powyżej kolejności i utrzeć na gładką masę
- Nakładać ciasto łyżką na blachy ( konsystencja jest naprawdę podła, klei się do wszystkiego) , pozostawiając między nimi wolne miejsce do wyrośnięcia. Potem jeszcze spłaszczałyśmy każdą kulkę ciasta.
- Piec w rozgrzanym piekarniku ok 10-12 minut ( radzę jedna mieć je na oku, bo szybko się przypiekają) aż do chwili, gdy będą złociste.
- Łopatką ostrożnie przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
- U nas po ostudzeniu zostało już tylko parę ciasteczek....
Można dodać groszki czekoladowe, lub 45 g rozpuszczonej czekolady ( gorzkiej)
Aby zrobić ciasetczka orzechowe dodajemy 25 g posiekanych orzechów laskowych.
A ja wkrótce wypróbuję wersję kokosową ( 15 g wiórek kokosowych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz