niedziela, 26 września 2010

Fritata dla wielbicieli kalafiora

 Nie zawsze musi być mięso, czasem wystarczy kawałek kalafiora, zresztą można użyć dowolnych warzyw.Oto nietypowa fritata, smaczna, można na wierzch po zrobieniu położyć kawałek masełka. Niebo w gębie!

Potrzebujemy:
połowa kalafiora
parę różyczek brokuła,
1/8 papryczki chili
3 jajka
1/2 jogurtu naturalnego
sól do smaku

Kalafior i brokuł kroimy na jak najdrobniejsze różyczki i obsmażamy na patelni na odrobinie oliwy.  Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc u mnie proces smażenia trwa naprawdę krótko, ale to kwesta indywidualnych preferencji.  Wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę i też chwilę podsmażamy. Mieszamy jogurt z roztrzepanymi jajami i wlewamy na patelnię. Na małym ogniu doprowadzamy do ścięcia się składników, a potem fritatę przekładamy na talerz. Następnie z talerza delikatnie przekładamy na patelnię ,aby druga strona się zrobiła. Ja posypałam wierzch serem parmezanem i odrobiną chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz