Nie zawsze musi być mięso, czasem wystarczy kawałek kalafiora, zresztą można użyć dowolnych warzyw.Oto nietypowa fritata, smaczna, można na wierzch po zrobieniu położyć kawałek masełka. Niebo w gębie!
Potrzebujemy:
połowa kalafiora
parę różyczek brokuła,
1/8 papryczki chili
3 jajka
1/2 jogurtu naturalnego
sól do smaku
Kalafior i brokuł kroimy na jak najdrobniejsze różyczki i obsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc u mnie proces smażenia trwa naprawdę krótko, ale to kwesta indywidualnych preferencji. Wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę i też chwilę podsmażamy. Mieszamy jogurt z roztrzepanymi jajami i wlewamy na patelnię. Na małym ogniu doprowadzamy do ścięcia się składników, a potem fritatę przekładamy na talerz. Następnie z talerza delikatnie przekładamy na patelnię ,aby druga strona się zrobiła. Ja posypałam wierzch serem parmezanem i odrobiną chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz