sobota, 21 maja 2011

Pyszne drożdzowe ciasto z owocami

Jak pisałam już wcześniej w kwestii  słodkości Nigella ma genialny gust i wyczucie ( no moze trochę mniej cukru dodaję).Postanowiłam sprawdzić jej ciasto drożdżowe- trochę po swojemu zmieniłam górę ciasta, ale baza jest z książki Nigella gryzie ( nie dodalam do ciasta cynamonu)
Przymierzam się zrobić je jeszcze raz ze śliwkami, które mam jeszcze w zamrażarce, a chyba czas robić miejcse na tegoroczne owoce. Narazie malinki i jabłuszko....
Ciasto 
350- 400 g mąki ( u mnie prawie 400 )
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru
3 g drożdzy instant
2 jaja
1/2łyżeczki ekstaktu waniliowego
skórka otarta z polowy cytryny
125 ml mleka
50 miękkiego masła ( roztopiłam je i ostudziłam)
blacha o wymiarach 20x30
Do miski wsypujemy mąkę ( przesiałam) sól, cukier, i drożdże ( tak aby nie dotykały do soli)
Do drugiej miski wbijamy jajka, ekstrakt waniliowy, skórką cytrynową, i mleko, całość mieszamy.
Zawartość obu misek mieszamy, dodajemy masło ( przestudzone)
Za pomoca miksera wyrabiamy ok 5-6 min, ręcznie 10.  Ciasto powinno być gładkie , sprężyste i lśniące.
Przykrywamy je i odstawiamy na 1 1/2 godz. ( można też na noc w lodówce).
Owoce i kruszonka*
U mnie ok 250 g malin rozmrożonych
2 jabłka

1 jajko ubite z łyżka śmietany i szczyptą cynamonu

50 g mąki
100 g migdałów zmielonych
1 łyżeczka cynamonu
50 g masta zimnego i pokrojonego w kostkę
4 łyżki ciemnego cukru

Ciasto odgazowujemy ( pięścią!!!, a co!!!) i przekładamy na blachę.  niech sobie teraz odpocznie ok 15 min.
Smarujemy je jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i cynamonem, na wierzch układamy maliny i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Teraz moja wersja kruszonki. Wszystkie jej składniki wrzuciłam do miksera i powstała mi miałka posypka, która wysypałam na ciasto. Odstawilam do urośnięcia na 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 min potem zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok 20 min ( u mnie opcja ciasto z kruszonką 180 Stopni na 40 minut).
Smacznego

6 komentarzy:

  1. tak kusić od samego rana :) ale cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto faktycznie prezentuje się znakomicie, bardzo lubię tego rodzaju ciasta ......

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosło! Bardzo lubię takie ciasta ! Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie mam ochote na cos drozdzowego....

    OdpowiedzUsuń