piątek, 8 października 2010

Razowe ciasteczka

To propozycja dla tych, którzy mimo diety mają straszną chęć na coś słodkiego- te ciasteczka można jeść bez wyrzutów sumienia.
Najpyszniejsze są  z mlekiem albo kawą , ale moja Córka zabrała je ze sobą w pudełku i zjadła je po treningu, można i tak. Jednym słowem jedzcie jak chcecie- na jednym się nie skończy.
Wyszło mi około  30 ciastek: ( przepis Doroty tutaj )

Składniki na ok 30 ciastek
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g  brązowego cukru  (ja dałam taki drobniutki)
  • 1 jajko
  • 120 g płatków owsianych
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czekolady, posiekanej ( u mnie 100 g gorzkiej i reszta mlecznej)
  • opcjonalnie garstka orzechów  posiekanych drobno

Masło utrzeć z cukrem , dodać jajko, dalej ucierać.
Wsypać resztę składników, na koniec dodać czekoladę i posiekane orzechy- wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką. Moje ciasteczka nie rosły jakoś szaleńczo,więc nie trzeba robić dużych odstępów pomiędzy ciastkami.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut,( pilnując żeby się nie spaliły), powinny być lekko zbrązowione.
Polecam
 


 

 

3 komentarze:

  1. Lubię takie pochrupacze, szczególnie kiedy zabieram je w podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, jakie fajne ciasteczka! tez staram sie dogadzac sobie czasami ale nadal bardziej zdrowo czyli razowe ciasteczka sa doskonale!!!dzieki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń