poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Ciasto muffinkowe z truskawkami

To ciasto robiłam w sezonie truskawkowym ale będę do niego wracać , bo mrożone truskawki jesienią lub zimą wszyscy u mnie w domu lubią. Ciasto jest wilgotne i takie jak muffinkowe, więc raczej nie stanowi zaskoczenia - a smakowo - pycha! Już nastawiam się na wersję ze śliweczkami...

Składniki ciasta:( a tutaj przepis z którego korzystałam  z piekarnika.)


2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru ( może być maślanka )
3 jajka
małe opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (lub inne owoce), tyle żeby pokryły powierzchnię ciasta.
Mieszamy  w jednej misce składniki suche, w drugiej misce  składniki mokre, a następnie łączymy ze sobą wszystko i mieszamy  zdecydowanym ruchem,ale tylko tak żeby połączyły się z grubsza składniki, powinny nawet zostać grudki. Wylewamy do wyłożonej papierem blachy lub w moim przypadku tortownicy. Na wierzchu układamy umyte i odsączone z wody truskawki.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 C.

4 komentarze:

  1. Fajniutkie. :) Może wypróbuję z malinami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne, tylko że już po truskawkach...ale zrobię z innymi owocami, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciasto :) Wszyscy byli zachwyceni prostotą i smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowalo, ja często robię to ciasto z różnymi owocami

    OdpowiedzUsuń