Ciasto
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki masła
3 całe jaja
1 1/2 łyżeczki sody
Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 placki i włożyć do lodówki na ok 30 minut. Następnie placki piec pojedyńczo w temperaturze ok 180 C przez 15 minut ( każdy)na papierze do wypieków (wtedy łatwiej nam będzie każdy placek wyjąć z formy)
Krem do miodownika
2 szklanki mleka
1 niepełna szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy ( opcjonalnie)
2 żółtka
Mleko zagotować i zrobić kaszę, dodając szklankę cukru( tak jak zazwyczaj robicie sobie np na śniadanie)
Resztę składników ( masło, żółtka) utrzeć i zmieszać z kaszą.
Przekładać placki ciepłą masą i odstawić do stężenia ( niekoniecznie do lodówki, bo ciasto z miodem mogłoby stwardnieć)Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.
Można też polać na wierzchu polewą czekoladową tak jak u mnie.
mmmm ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto jest bez cukru? Rozumiem, że 3 łyżki miodu wystarczająco osłodzą ciacho?:)
OdpowiedzUsuńbez cukru, ciasto jest lekko słodkie od miodu, masa natomiast jest słodka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Dziś chyba upiekę o ciacho. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale jeszcze nie próbowałam :) na jaką blaszkę jest ten przepis? ciasta wydało mi się mało i zrobiłam je w torownicy 18,8 cm :) okazało sie jednak, ze placuszki wyszły grube :) wiec przekroiłam je na pół :) a masy z kolei wyszło mi dużo :) cos chyba musiałam zrobić nie tak, bo ciasto strasznie kleiło mi sie do paluszków, ze ciężko było je nawet rozsmarować w torownicy, No nic, najwazniejsze, by smakowało :)
OdpowiedzUsuńwymiary mojej blachy to 34 na 24 cm
Usuńja robiłam w największej blaszce jaka posiadam, jednak to była mordęga, bo placki ciężko było rozsmarować i robiłam to nożem, na szczęśćie jakoś urosły. W przypadku tortownicy to masy faktycznie jest sporo. Zaraz zmierzę blachę.
OdpowiedzUsuń