czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciasto miodownik

A TO CIASTO ZNACIE? LUBICIE? ROBICIE?


Ciasto
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki masła
3 całe jaja
1 1/2 łyżeczki sody

Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 placki i włożyć do lodówki na ok 30 minut. Następnie placki piec pojedyńczo w temperaturze ok 180 C przez 15 minut ( każdy)na papierze do wypieków (wtedy łatwiej nam będzie każdy placek wyjąć z formy)

Krem do miodownika
2 szklanki mleka
1 niepełna szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy ( opcjonalnie)
2 żółtka

Mleko zagotować i zrobić kaszę, dodając szklankę cukru( tak jak zazwyczaj robicie sobie np na śniadanie)
Resztę składników ( masło, żółtka) utrzeć i zmieszać z kaszą.
Przekładać placki  ciepłą masą i odstawić do stężenia ( niekoniecznie do lodówki, bo ciasto z miodem mogłoby stwardnieć)
Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.
Można też polać na wierzchu polewą czekoladową  tak jak u mnie.

7 komentarzy:

  1. Przepis na ciasto jest bez cukru? Rozumiem, że 3 łyżki miodu wystarczająco osłodzą ciacho?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez cukru, ciasto jest lekko słodkie od miodu, masa natomiast jest słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje. Dziś chyba upiekę o ciacho. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, ale jeszcze nie próbowałam :) na jaką blaszkę jest ten przepis? ciasta wydało mi się mało i zrobiłam je w torownicy 18,8 cm :) okazało sie jednak, ze placuszki wyszły grube :) wiec przekroiłam je na pół :) a masy z kolei wyszło mi dużo :) cos chyba musiałam zrobić nie tak, bo ciasto strasznie kleiło mi sie do paluszków, ze ciężko było je nawet rozsmarować w torownicy, No nic, najwazniejsze, by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robiłam w największej blaszce jaka posiadam, jednak to była mordęga, bo placki ciężko było rozsmarować i robiłam to nożem, na szczęśćie jakoś urosły. W przypadku tortownicy to masy faktycznie jest sporo. Zaraz zmierzę blachę.

    OdpowiedzUsuń