Ala robi je sama i zawsze robi ich za mało:) Smakują wszystkim na śniadanie, a ja mam pewność że moje córki przed wyjściem z domu zjedzą śniadanie, bo na takie maleństwa zawsze mają ochotę . Dzięki dodatkowi pysznej polewy truskawkowej, którą Ala obdziela każdą muffinkę, mogą robić też za zdrowy deser. (Tutaj znajdują sie równie dobre muffinki z truskawkami ale z biała mąką z przepisu A. Polana.)
Opakowanie mrożonych truskawek*
125 mąki pszennej razowej
2 łyżeczki ( płaskie ) proszku do pieczenia
125 g roztopionego masła
110 g cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
3 jaja
Piekrnik rozgrzać do 180C.
W jednej misce * Ala miesza dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, w drugiej misce roztrzepuje jaja, dodaje przestudzone nieco masło, aromat śmietankowy. Potem wsypuje suche składniki do mokrych i zdecydowanym ruchem Ala miesza wszystko, ale tak , żeby grudki jednak zostały, bo to cały urok muffinek.
Do 12 foremek Ala starannie wkłada łyżką masę i do każdej foremki wciska jedną truskawkę.
Dla bezpieczeństwa ( jestem mamą nadwrażliwą- przyznaję się )do piekarnika blaszkę z muffinmi wkładam ja i wyjmuje ją po 25 minutach.
* czasem Ala dorzuca do składników suchych czekoladowe groszki lub wiórki z gorzkiej czekolady, ale to już rozpustny przepis, a dziś jest jednak śniadaniowo dietetycznie.
* z reszty pozostałych truskawek powstaje pyszny sosik truskawkowy z dodatkiem cukru, ale to już wg uznania.
Zsrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i ciepło
Justyna :)
Wielgasiu, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.
OdpowiedzUsuń